Angleberger, Tom

Angleberger, Tom

Riporter, zsonglőr, fűnyírógép-szerelő, biológiai kutató-asszisztens – Thomas Angleberger hosszú utat járt be az íróvá válásig, de egyáltalán nem meglepő, hogy végül sikeres Star Wars-szerző lett. Hatéves korában látta először Az új reményt, és azóta mindent gyűjt, ami a Star Warshoz köthető. Az Edgar Allan Poe-díjjal is jutalmazott, itthon Papír-Yoda címmel megjelent gyerekkönyv-sorozata, óriási népszerűségre tett szert a fiatal rajongók körében. Ennek köszönhette, hogy lehetősége nyílt megírni A jedi visszatér ifjúsági regény változatát (Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!), melyről egy interjúban elárulta, élete legjobb munkájának tartja.

Tovább a szerző oldalára

Bracken, Alexandra

Bracken, Alexandra

Alexandra Bracken mindössze tizenkilenc éves volt, amikor első, Brightly Woven című regényével felhívta magára a figyelmet, ám az igazán átütő sikert az itthon is megjelent Sötét elmék című disztópikus ifjúsági sorozata hozta meg a számára. A Star Wars filmekért és relikviákért rajongó édesapja révén Bracken számtalan tematikus kiállításon és játékvásáron fordult meg gyerekként, és végül a messzi-messzi galaxis szeretete terelte az olvasás, majd az írás felé. Amikor megkapta a lehetőséget Az új remény ifjúsági változatának megírására, elsődleges céljának azt tartotta, hogy ne csupán a történetet írja újra, hanem belecsempéssze mindazt, aminek köszönhetően ő maga is beleszeretett a Star Wars világába.

Tovább a szerző oldalára

Brown, Jeffrey

Brown, Jeffrey

Jeffrey Brown saját bevallása szerint elsősorban karikaturista, ám videoklip-rendezőként és forgatókönyvíróként is találkozhatunk a nevével. Eredetileg festészettel foglalkozott, ám hamar átnyergelt a képregények világába, mely a könyvei formai megoldásain is tetten érhető. Jó néhány eredeti koncepción alapuló mű után fordult gyerekkori kedvence, a Star Wars felé: kreatív és humoros könyvecskéit, melyeknek egyaránt szerzője és illusztrátora, főként a fiatalabb korosztálynak szánja, ám sajátos iróniája, finom humorú kikacsintásai révén a felnőtt olvasók számára is felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak.

Tovább a szerző oldalára

Daniels, Anthony

Daniels, Anthony

Anthony Daniels saját bevallása szerint sosem volt science-fiction rajongó, mégis egy sci-fi határozta meg egész munkásságát: 1977 óta játssza szinte az összes Star Warshoz köthető produkcióban C–3PO szerepét. Nemcsak az eddig készült hét mozifilmben – valamint a közelgő nyolcadik epizódban – eleveníti meg a figurát, hanem hallhatjuk a hangját az aranyszínű droidot szerepeltető videójátékokban, rövidfilmekben is, emellett ő volt a franchise ikonikus zenéit páratlan látványvilággal ötvöző Star Wars: In Concert show házigazdája is. Minden jelentős projektben szívesen vállal szerepet, melynek köze van a Star Warshoz. A Minden, ami Star Wars című átfogó enciklopédiához írt előszóban elárulta, hogy bár ezer szállal kötődik a Star Wars-hoz, ez az általa alapműként emlegetett könyv még neki is tudott újat mondani George Lucas univerzumáról.

Tovább a szerző oldalára

DiTerlizzi, Tony

DiTerlizzi, Tony

Tony DiTerlizzi immár közel húsz éve ír és illusztrál gyerekkönyveket. Leginkább a fantasztikus történetekben és világokban mozog otthonosan. Legnevesebb munkája A Spiderwick Krónikák-könyvsorozat, mely megjelenése óta több mint harminc nyelven jelent meg, és több millió példányban kelt el világszerte. A sorozat első részének filmváltozatában executive producerként működött közre. Tagja a Time és a USA Today magazin, valamint a CNN, a BBC csatorna és a The Today Show szerkesztőségének. Star Wars-rajongóként az a megtiszteltetés érte, hogy a Lucasfilm őt kérte fel a Luke Skywalker, a jedi lovag kalandjai című könyv elkészítésére, mely Ralph McQuarrie legendás tervei felhasználásával dolgozza fel az eredeti trilógiát. A lehetőségre természetesen gondolkodás nélkül igent mondott, hiszen a messzi-messzi galaxis nemcsak rajongóként, hanem művészként is az egyik legfontosabb ihletforrást jelenti számára.

Tovább a szerző oldalára

Fry, Jason

Fry, Jason

Jason Fry író, újságíró nyolcéves korában látta Az új reményt, és saját bevallása szerint azóta igyekszik minden Star Warshoz köthető munkára rátenni a kezét, legyen az adatbázis-építés, regényírás vagy vendégszereplés a New York-i 501-es légióval. Több tucat Star Wars tematikájú könyv – regény, útmutató, enciklopédia stb. – fűződik a nevéhez, egyike lett a Star Wars hivatalos, állandó szerzőinek. Emellett a Jupiter Pirates című ifjúsági űr-fantasy könyvsorozat írója. Családjával és temérdek Star Wars relikviájával Brooklynban él, és örömmel tölti el, hogy kisfia is örökölte Star Wars-szenvedélyét.

Tovább a szerző oldalára

Gidwitz, Adam

Gidwitz, Adam

Adam Gidwitz 1982-ben született San Fransiscóban. Baltimore-ban diplomázott, majd Brooklynban indult el a tanári pályáján. Jelenleg főállású író: három Grimm-meséket feldolgozó gyerekkönyve is megjelent, melyek közül A Tale Dark and Grimm című elnyerte a Publisher Weekly Év Gyerekkönyve-díját. A nevéhez fűződik A Birodalom visszavág történetének ifjúsági változata, a Szóval jedi akarsz lenni? is. George Lucas saját bevallása szerint csak annyit tett a Star Wars megalkotásával, hogy egy régi mítoszt mesélt el új eszközökkel – Adam Gidwitzhez pedig mi sem állhatna közelebb.

Tovább a szerző oldalára

Hidalgo, Pablo

Hidalgo, Pablo

Pablo Hidalgo kezdetben a Star Wars tematikájú weboldalak megalkotásában vállalt meghatározó szerepet: sok kisebb projekt mellett a Star Wars hivatalos oldalán jelentetett meg a szerepjátékokhoz és képregényekhez kapcsolódó írásokat, és alapító tagja volt a Star Wars Fanboy Associationnek. Ezután minden Star Wars-rajongó álommunkahelyén helyezkedett el, és azóta az egységes kánon megteremtésén dolgozik a történetfejlesztésért felelős csoport tagjaként a Lucasfilmnél. Közreműködött a Star Wars: Lázadók sorozat megalkotásában, A Sith-ek bosszújában pedig még egy apróbb szerepet is eljátszhatott. A Az itt szerzett rendkívüli tapasztalata és rálátása segítette a több tucat szerepjátékos kézikönyv és enciklopédia elkészítésében, így többek között Az ébredő Erő és a Zsivány Egyes képes útmutatóinak megírásában is.

Tovább a szerző oldalára

McQuarrie, Ralph

McQuarrie, Ralph

A legendás illusztrátor és látványtervező, Ralph McQuarrie egyike volt azon keveseknek, akik a jelen voltak George Lucas mellett a Star Wars születésénél, majd az eredeti trilógia megalkotásánál. Mindemellett olyan, mára kultikussá vált science-fiction címek készítésében működött közre, mint a Harmadik típusú találkozások, a Battlestar Galactica, az E.T. – A földönkívüli, az 1984-ben bemutatott Star Trek film, valamint egy Vissza a jövőbe rövidfilm. 1985-ben tervezőcsapatával átvehette a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat a Cocoon című filmben nyújtott teljesítményéért. McQuarrie 2012-ben hunyt el, így már nem érhette meg a legújabb Star Wars-filmek bemutatását, ám ahogy azt Az ébredő Erő is bebizonyította, hatása az új filmeken dolgozó látványtervezők munkáján a mai napig tetten érhető.

Tovább a szerző oldalára

Rood, Brian

Rood, Brian

Brian Rood nevével a képregényvilágtól a reklámszakmáig szinte minden területen találkozhatunk. Nemzetközileg elismert illusztrátor és látványtervező, aki olyan cégekkel dolgozott már együtt, mint a Disney, a Lucasfilm Ltd., a Paramount Pictures, az EA Games, a Marvel Comics, a Decypher Games és a Hasbro. Részt vett az American Idol kreatív terveinek megvalósításában, albumborítót tervezett többek között Frank Sinatra és Ray Charles lemezeihez. Rendkívül változatos életművét élettel teli, fotórealisztikus festmények jellemzik, melyek hűen tükrözik a Star Wars univerzumának látványos és mozgalmas világát.

Tovább a szerző oldalára

Rucka, Greg

Rucka, Greg

Greg Rucka krimiszerzőként kezdte karrierjét, a legnagyobb sikereit pedig képregényíróként érte el. Tehetségét a két legnagyobb kiadó, a DC Comics és a Marvel berkeiben bontakoztatta ki: történetíróként oszlopos tagja lett a Batman, Superman, Wonder Woman és Fekete Özvegy képregények alkotói csapatának. Munkáját 1999 óta számos díjjal és jelöléssel ismerték el. Mindeközben a regényírásról sem feledkezett meg: a nevéhez köthető a Han Solo és Csubakka kalandját feldolgozó A csempész futása, valamint Az ébredő Erő előzményeit bemutató Az Ébredés előtt című regény is.

Tovább a szerző oldalára

Szostak, Phil

Szostak, Phil

Phil Szostak egyetemi tanulmányai után a Disney-nél és a Nickelodeonnál is dolgozott egy-egy gyereksorozat munkatársaként. Szostak hat éve dolgozik a Lucasfilmnél a különböző Star Wars-projektek művészeti részlegeivel együttműködésben. 2012-ben csatlakozott Az ébredő Erő előkészületi munkálataihoz, mint képarchívum-kezelő, forráskutató és narratív designer. Ezzel kapcsolatos tapasztalatait összegyűjtve állította össze a hetedik rész vizuális sajátosságairól és annak megteremtéséről szóló albumot, Az ébredő Erő világát.

Tovább a szerző oldalára